Boekenbon Literatuur prijs 2022

De Boekenbon Literatuurprijs is de bekroning van het beste Nederlandstalige literaire boek van het jaar. Zowel fictie- als non-fictieboeken komen in aanmerking voor bekroning.

De Boekenbon Literatuurprijs wil de leescultuur bevorderen door lezers, boekhandels, bibliotheken en scholen in contact te brengen met de beste Nederlandstalige boeken van dit moment. Daarbij kiest de Boekenbon Literatuurprijs voor aansprekende boeken en bijzondere leeservaringen die gedeeld kunnen worden door een breed en divers publiek.

Jaarlijks wordt de prijs toegekend door een jury van beroepslezers uit Nederland en Vlaanderen. Deze onafhankelijke jury wordt benoemd door de Stichting Jaarlijkse Literatuurprijs. De auteur van het bekroonde boek ontvangt een bedrag van 50.000 euro. Dit bedrag moet de auteur in staat stellen ongestoord te werken aan een volgend boek. De Boekenbon Literatuurprijs is de opvolger van de AKO Literatuurprijs, die in 1987 voor het eerst werd uitgereikt. De Boekenbon Literatuurprijs staat onder auspiciƫn van de Stichting Jaarlijkse Literatuurprijs voor Fictie en Non-fictie.

Sinds 2020 is de Nederlandse Boekenbon BV hoofdsponsor van de Jaarlijkse Literatuurprijs. De Nederlandse Boekenbon BV wil zich samen met Nederlandse boekverkopers inzetten om zo veel mogelijk lezers te betrekken bij deze belangrijke erkenning voor Nederlandse en Vlaamse auteurs. De Nederlandse Boekenbon B.V. is een non-profit organisatie die diensten verleent aan boekverkopers om het lezen te bevorderen en de boekverkoop te stimuleren. Dat doet zij al sinds 1934 met de Boekenbon, een waardebon die veel gebruikt wordt als geschenk.