Boekenbon Literatuur prijs

Sinds 2020 is de Nederlandse Boekenbon B.V. hoofdsponsor van de Jaarlijkse Literatuurprijs. De Boekenbon Literatuurprijs is de bekroning van het beste Nederlandstalige literaire boek van het jaar. Zowel fictie als non-fictie komt in aanmerking voor bekroning. De Boekenbon Literatuurprijs wil de leescultuur bevorderen door lezers, boekhandels, bibliotheken en scholen in contact te brengen met de beste Nederlandstalige boeken van dit moment. Daarbij kiest de Boekenbon Literatuurprijs voor aansprekende boeken en memorabele leeservaringen die gedeeld kunnen worden door een breed en divers publiek.

Jaarlijks wordt de prijs toegekend door een jury van beroepslezers uit Nederland en Vlaanderen. Deze onafhankelijke jury wordt benoemd door de Stichting Jaarlijkse Literatuurprijs. De auteur van het bekroonde boek ontvangt een bedrag van 50.000 euro. Dit bedrag moet de auteur in staat stellen ongestoord te werken aan een volgend boek. De Boekenbon Literatuurprijs is de opvolger van de AKO Literatuurprijs die in 1987 voor het eerst werd uitgereikt. De Boekenbon Literatuurprijs staat onder auspiciën van de Stichting Jaarlijkse Literatuurprijs voor Fictie en Non-fictie.

Winnaars van de Boekenbon Literatuurprijs

De Boekenbon Literatuurprijs 2020 werd gewonnen door Oek de Jong voor Zwarte Schuur. In 2021 ging de prijs naar Wessel te Gussinklo voor Op weg naar De Hartz. In 2022 won Anjet Daanje voor Het lied van ooievaar en dromedaris. En in 2023 won Jan Vantoortelboom de Boekenbon Literatuurprijs 2023 prijs voor Mauk.

Waarom sponsort Nederlandse De Boekenbon B.V. de Jaarlijkse Literatuurprijs?

De Nederlandse Boekenbon B.V. is een non-profitorganisatie die diensten verleent aan boekverkopers met als doel het lezen te bevorderen en de boekverkoop te stimuleren. Dat doet zij al sinds 1934 met de Boekenbon, een waardebon die vooral gebruikt wordt als geschenk. Samen met de Nederlandse boekverkopers wil de Nederlandse Boekenbon B.V. zich inzetten om zo veel mogelijk Nederlandse boekenlezers te betrekken bij deze belangrijke erkenning voor Nederlandse en Vlaamse auteurs.